Dit cryptogram is gepubliceerd in de VSTN, in de lente-editie van 2017. Het is daarom niet meer mogelijk om een prijs te winnen. Mocht u toch nog uw oplossing willen inzenden, of een verzoek tot hints willen doen, dan kunt u mailen naar cryptograaf@gmail.com


De creatieve sprong

De beste manier om een beslissing te nemen, las ik pas, is om eerst zoveel mogelijk kennis te vergaren. Boeken lezen, gesprekken voeren, lijstjes opstellen, dat soort dingen. Dat is stap 1: informatie inwinnen. Klinkt niet onlogisch, maar de volgende stap is niet de plussen en de minnen tegen elkaar wegstrepen en simpelweg kijken wat er onder de streep uitkomt. Nee, de volgende stap is: niets doen. Wachten. Geen conclusies trekken, maar “er een nachtje over slapen”. Je werkgeheugen komt tot rust, al die kennis gaat gisten en dan ineens weet je het. Vaak op een moment dat je er niet bewust mee bezig was.

Hoe dat werkt, vertelt het verhaal niet, maar ongeveer zo gaat het bij het invullen van een cryptogram, is mijn ervaring. Je associeert, zoekt synoniemen, bekijkt de vorm van woorden, kortom: je vergaart kennis. Maar het is zelden één rechte lijn naar de juiste oplossing. Je kan denken wat je wil, maar meestal valt het juiste antwoord je in, plotseling. Toch was dat waarschijnlijk niet gebeurd zonder dat voorwerk. Het bewuste zoeken maakt je geest als het ware rijp voor de creatieve sprong.

Dit is de eerste keer dat ik een cryptogram heb gemaakt voor een publiek. In mijn beleving is het imago van de cryptogram wat nerdy, of misschien zelfs belegen, maar ik vind het wel ontspannend. Om te doen. En ingewikkeld om zelf te maken, zeg! Maar goed, dat is mijn probleem. Geen idee ook of het een leuke puzzel is, maar hopelijk zijn er lezers die een poging wagen. En man!, wat zou ik er graag naast zitten, als iemand zijn hoofd breekt over ‘Perscentrum, vier letters’. De frustratie, het gevoel van ’m bijna te hebben, de verslaving van de ‘vondst’, ik ken het, en ik hoop jullie in elk geval een paar van dat soort momenten te bezorgen.

Ik wens u plezier met denken.
En met loslaten.

 

NB: In de meeste puzzels gaat de lange ij in één vakje. Dat heb ik altijd vreemd gevonden, het zijn immers twee letters. Dit is mijn kans om het anders te doen en ja hoor, mocht er een lange ij in de puzzel voorkomen, dan krijgen de i en de j allebei, eindelijk, hun eigen vakje.


 

HORIZONTAAL

 1. Niet terug omhoog komend. (15)
 2. Zat als een koning. (7)
 3. Rijen bestanden. (5)
 4. Redelijke verhouding. (5)
 5. Boom van een meid. (3)
 6. Voortdurend. (3)
 7. Het voordeel van oorlog. (5)
 8. Voor de roem. (3)
 9. Het beste teken. (5)
 10. Duurzame schrijver. (3)
 11. (Geen) zuster. (3)
 12. In Amerika gesneuvelde auto. (3)
 13. Duivelseiland. (5)
 14. Hoe Engels is deze omschrijving? (3)
 15. Het ongehoord uitmaken. (5)
 16. Pakte hem terug. (3)
 17. Groet haar andersom. (3)
 18. Varkensbaai. (5)
 19. Zielig enthousiasme. (5)
 20. Niet meer dan plus. (7)
 21. In de hoek of op de gang. (15)

VERTICAAL

 1. Leer van de stoïcijnen. (13)
 2. Draaicirkel. (4)
 3. Aardige schat. (4)
 4. Hersenmateriaal. (4,3,8)
 5. Gebitsonderzoek doen. (3,2,4,6)
 1. Organische diamanten. (10)
 2. Verstrakken. (10)
 3. Belangrijke belofte. (13)
 4. Komt uit de mond van een voormalig prostituee. (10)
 5. Klikker. (10)
 6. Perscentrum. (4)
 7. Binnen de eerste noot van een halfbloed. (4)