Ik heb een zwart jasje dat ik zelf erg mooi vind. Er is alleen een probleem: het is van Armani. Ik kocht het jasje een paar jaar geleden in tweedehands kledingzaak ‘Tutti Frutti’ op de Bilderdijkstraat in Amsterdam. Voor 35 euro. Ik vond het meteen een mooi jasje, vooral de witte dubbele bies op de mouwen en de schouders – die me net iets breedgebouwder doet lijken dan ik helaas ben – beviel me. En maar 35 euro; een koopje voor een goed jasje.

Toch had ik ’m bijna laten hangen. Op de borst en op de hanger van de ritsen is namelijk vrij duidelijk het logo van Armani te zien. Nu houd ik sowieso niet zo van kleding met letters erop, laat staan hele namen, maar dat was niet de bron van twijfel hier. Het punt was Armani. Voor mij staat Armani voor, laten we zeggen, ‘extravert ordinair’. Ik heb het dan over de overprijsde casual kleding, niet over de maatpakken, die lijken me namelijk nog wel wat. Maar daarop staat dan ook niet prominent “Armani” te lezen. Met een logo eronder. Beetje flauw om met een naam te zeggen waar je mee geassocieerd wil worden. Zo gemakkelijk kom je er niet van af.

Hoe dan ook, ik heb de koop toch door laten gaan, omdat ik inschatte dat de leesbaarheid van de merknaam te laag was om de aandacht van anderen te trekken. Pas later realiseerde ik me het dubieuze karakter van mijn motief. Het dragen van Armani is in mijn hoofd vooral voorbehouden aan ijdele mensen. Maar is het niet dragen van een kledingstuk om wat je denkt dat anderen van het merk, en van jou, vinden, niet minstens zo ijdel?

Minstens, omdat het nog een stap meer moeite kost om je bezig te houden met wat mensen niet van je mogen denken. Ja, als ijdelheid wordt afgemeten aan de hoeveelheid moeite die iemand doet voor haar of zijn imago, dan was deze impuls van zelfcensuur een mooi voorbeeld.

Het is misschien begrijpelijk (hopelijk, voor mij) om je bezig te houden met hoe je niet gezien wil worden, maar me superieur voelen aan ostentatieve Armani-dragers zou hypocriet zijn. En ik ben ijdel genoeg om niet te willen dat mensen me hypocriet vinden.